woensdag 20 januari 2010

Pedagogische uitstap: Kerncentrale Doel.


Op maandag 18 januari hebben de klassen 7Nl & 7Tbz de kerncentrale van Doel bezocht.
Deze is eigendom van Electrabel & GDF suez. Deze hebben ook 2 kerncentrale's in België: Kerncentrale Doel & Thiange.
Doel is de grootste van de 2, met zijn 4 reactoren. Thiange heeft er 3. Nochtans produceren ze evenveel zodat de productie eerlijker en vlotter verloopt ( de verdeling van elektriciteit in België zelf ).

Toen we in de Kerncentrale aankwamen werd ons meegedeeld alle gsm's met camera toestel achter te laten. Na deze achter te hebben gelaten op de bus zijn we vertrokken richting infocentrum waar we dan een uitgebreide powerpoint prestatie kregen over Kernenergie, Gdf Suez, electrabel... Daarna begonnen we aan de rondleiding. Waar we in het begin van de rondleiding oortjes, oordopjes, een veiligheidsbril kregen en moesten we onze identiteitkaart inleveren in ruil voor een security badge die we regelmatig nodig hadden bij de verschillende controleposten.De rondleiding zelf was nogal veel om te onthouden, maar ik ben wel blij met het zien van de 2 koeltorens, de verwekkers, enz.. Na deze rondleiding zijn we vertrokken richting cafetaria waar we nog een drankje kregen voorgeschoteld.

Na deze heerlijk verfrissing konden we terug op de bus en waren we onderweg naar huis.

Mijn persoonlijke mening over kernergie is eerder positief. Oké, de afvalproductie is niet goed en blijft zich opstapelen. Maar ik denk met genoeg inzet dat ze van deze gevaarlijke stof iets bruikbaars van kunnen maken. Bv: Brandstof, isolatie, enkele voorbeelden maar die in me opkomen natuurlijk. In deze tijd hebben we dan ook kerncentrales nodig, gewoon omdat we anders volledig zonder elektriciteit vallen. Al zal binnen de 10-20 jaar hier wel een oplossing voor moeten gevonden zijn & uitgewerkt!

Groetjes.
Arne Baillieu.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten